Chillout.net.pl :: Forum Wielotematyczne
Wrzuć na luz!

Kuchnia - Pieczywo

maro - 2009-12-22, 10:32
Temat postu: Pieczywo
No więc, jakie pieczywo preferujecie i najczęściej jecie ? Białe, czy może wolicie ciemne, pełnoziarniste lub razowe ? Lubicie różnego rodzaju drożdżówki i słodkie bułki, czy może ich unikacie ?
namuzoo - 2009-12-24, 01:18

jem zwykly chleb krojony. Za razowym srednio przepadam ; ) Bulki slodkie - kazda, byle nie z budyniem waniliowym ;D
lov - 2009-12-24, 01:25

chleb słonecznikowy jest świetny, więc najczęściej ten.
poza tym bagietki raz na jakiś czas no i chałka od święta jak mam ochotę na kanapki na słodko ;]

Ariada - 2009-12-24, 10:01

ja chyba uwielbiam pieczywo w kazdej postaci;p bardzo lubie pszenne, bo jest takie mieciutkie i delikatne, ale koniecznie musi byc swieze. Razowe znacznie dluzej wytrzymuje i tez lubie;p w ogole te wszystkie chleby i bulki z ziarnami sa bardzo dobre:)
damian - 2009-12-24, 10:52

Ariada napisał/a:
ja chyba uwielbiam pieczywo w kazdej postaci;p

ja też ;)
chleby pełnoziarniste uwielbiam ;d bułki grahamki, czy tam jakieś bagietki ;D
maro napisał/a:
Lubicie różnego rodzaju drożdżówki i słodkie bułki, czy może ich unikacie ?

noo to jest podstawa mojego drugiego posiłku w szkole czy pracy. zawsze jakaś drożdżówka z budyniem czy jabłkiem ;)

Fan - 2009-12-24, 11:25

chleba nie jem, jem bułki
różne, ostatnio czesciej te ciemne, pełnoziarniste

val. - 2009-12-24, 22:29

a ja prawie w ogóle pieczywa nie jem.

czasem mnie najdzie na tosty, to chleb tostowy idzie w ruch.
albo bagietkę w tesco kupuję i wtedy wcinam na sucho lub w formie zapiekanek.

kanapek praktycznie wcale nie jadam.

Agressiva - 2009-12-24, 22:36

Niestety najczęściej jadam białe pieczywo, jakieś bułeczki, robię sobie kanapki do pracy. Słyszałam, że białe jest najmniej zdrowe i tuczące - to mnie niepokoi, ale nie mam za dużo czasu na robienie sobie śniadania przed wyfrunięciem do pracy.
Poza tymi kanapkami nie jem już w ciągu dnia pieczywa, przejadło mi się.

val. napisał/a:
czasem mnie najdzie na tosty, to chleb tostowy idzie w ruch.

tosty niestety bardzo rzadko jadam, najczęściej w wakacje kiedy na działce odpalamy toster.

monija - 2009-12-31, 03:51

białe i chleb. ponoć bułki bardziej tuczą... chociaż nie wiem na czym to ma polegać.

moi rodzice kupili maszynę do pieczenia chleba i w sumie fajno, ale jednak chleb z tych gotowych mieszanek jest gorszy niż mojego dziadka, który sam dobiera wszystkie składniki, a nie ma mąki specjalnie przygotowanej z dodatkami, jak to moja mama kupuje ;p

i smakuje mi ciemny słonecznikowy chleb najbardziej z tych mieszanek, no ale bardziej mi podchodzi dziadkowy biały xD

rudeez - 2009-12-31, 09:45

najbardziej lubię ciemny chleb wieloziarnisty mojego autorstwa ;D

a tak to bułki ciemne, chleb ciemny, jak mam kasę ;D i tostowy trzy ziarna. a jak nie mam to najtańszy szit z biedronki. ;D
i uwielbiam paluchy z serem, jeszcze takie cieplutkie, mm <3 a słodkie na uczelni takie mega wielkie wyjebane są, że najeść się można, i też czasem wcinam

sró - 2010-01-12, 17:51

chrupiący świeży chlebek/bułeczki/rogale/paryskie/bagietki *.*
nigdy nie jadam wczorajszych bułek i 2-dniowego chleba, nienawidzę takich.
najlepszy jest taki wiejski, duży chleb, który może leżeć tydzień i nadal będzie smakował świetnie.
lubię też razowy, ale nie taki na słodko, no chyba, że do dżemu.
no i chleb tostowy do tostów rzecz jasna x ]

od niedawna tata przywozi od takiej baby taki jakby razowy chleb, ale on nie jest taki jak te kupne bo po domowemu pieczony.
strasznie twardy na zewnątrz a w środku miękki z różnym ziarnami.
pycha jest i zdrowy.

hardcorzyca - 2010-01-12, 18:15

Ciemne / jasne pieczywo - dla mnie nie ma różnicy. Nie cierpię starego chleba. Musi być chrupiący i najlepiej ciepły, ale wiadomo, że nie zawsze jest. Więc pozostanę przy tym chrupiącym ;P

Rogale, chałki (z makiem), bagietki itp itd.

Btw. pieczywo czosnkowe jest przegenialne, uwielbiam <3

lov - 2010-01-12, 19:58

sró napisał/a:
nigdy nie jadam wczorajszych bułek i 2-dniowego chleba, nienawidzę takich.
skoro nigdy nie jadłaś to skąd wiesz, że nienawidzisz? ;D

ja poza tym co wymieniłam lubię większość bułek z ziarnami, makiem itp.

Tolek - 2010-01-14, 19:31

Na codzień bez polotu, zwykły chleb, ale jak już pójdę do sklepu, to często kupuję ciemny chleb ze słonecznikiem - uwielbiam *.*
fretka - 2010-01-14, 23:29

ja teraz jem chleb dość twardy z wierzchu, miększy w środku, ale nie jakiś puszysty klajster, tylko taki właśnie w miarę ciężki. Albo z oliwkami, albo z nasionami, albo z nasionami i figami. od biedy zjem też rye bread (jaki to będzie, żytni po polsku?)
i bardzo lubię pumpernikiel ;d
Cytat:
ciemny chleb ze słonecznikiem
ale taki żeby był już pokrojony i jakby wilgotny, pycha ;d
Wolfgar - 2010-01-15, 01:57

[quote-"sró"]nigdy nie jadam wczorajszych bułek i 2-dniowego chleba, nienawidzę takich.
najlepszy jest taki wiejski, duży chleb, który może leżeć tydzień i nadal będzie smakował świetnie. [/quote]

Też mam jakąś awersje do średnio świeżego chleba. Jak byłem mały to potrafiłem wstać o 6.00 rano żeby kupić chleb i zjeść 2 świeżutkie i ciepłe pajdy. Potem szedłem spać jak gdyby nigdy nic. Teraz jestem już zbyt leniwy na takie akcje, co nie zmienia faktu że chętnie jem pieczywo - każdej maści.

hardcorzyca napisał/a:
Btw. pieczywo czosnkowe jest przegenialne, uwielbiam <3


Masz na myśli te bagietki do pieczenia które mają dodane masło? Bodajże do kupienia w Biedronce?

lov - 2010-06-08, 16:33

pieczywo to to co kocham najbardziej ;D
jeśli biały chleb - to z dużą ilością masła i świeżutki [najlepiej ciepły]
bułki - z makiem, sezamem, ziarnami, bagietki, paluchy ze słonecznikiem, zwykłe kajzerki - zjem każdą bo uwielbiam!
chleby razowe, z ziarnami, pszenne, żytnie - wszystkie kocham mocno.

gdybym mogła to odżywiałabym się samym pieczywem.

Reverie - 2010-06-08, 16:58

Nie byłbym sobą, gdyby każde pieczywo mi smakowało. W ogóle nie jadam białego, zazwyczaj kupuję pełnoziarnisty albo razowy chleb i jem go przez kilka dni.
Z bułek to tylko kukurydziane lubię, ale ostatnio rzadko na nie trafiam w pobliskim sklepie.

misia84 - 2010-08-30, 11:48

Wcześniej jakieś pszenne chlebki i białe. Teraz przerzuciłam się na ciemny chleb 7 zbóż albo słonecznikowy, oraz jem tylko bułki ciemne wieloziarniste.
Ayla - 2010-08-31, 19:03

Spore podwyżki pieczywa nas czekają. Powódź załatwiła nam bochenek po 5zł...
Ananas - 2010-08-31, 19:35

Od jakiegos czasu piekę chleb sama, z otrębów.
Lub z przepisu od mamy mojej przyjaciolki, jak do niej jade to jem chleb z maslem, smieja sie tam ze mnie ze jestem gościem "tanim w utrzymaniu" kocham chleb ktory piecze jej mama, boski jest :)

monija - 2010-08-31, 19:38

Ayla napisał/a:
Spore podwyżki pieczywa nas czekają. Powódź załatwiła nam bochenek po 5zł...

e tam tylko powódź, jak wejdą nowe podatki to też podrożeje ;D

maro - 2010-08-31, 20:11

Ayla napisał/a:
Spore podwyżki pieczywa nas czekają. Powódź załatwiła nam bochenek po 5zł...

przez takie pierdolenie może faktycznie zdrożeć
lanie wody, i tak marża na pieczywo jest dość wysoka a wy jeszcze panike siejecie

kejt - 2010-10-20, 01:59

Ananas napisał/a:
Od jakiegos czasu piekę chleb sama, z otrębów.

a możesz podać przepis? bo może będzie lepszy od maminego ;D

no ja chleba nie jem ogólnie. chyba że Mama upiecze otrębowy. albo jestem gdzieś u kogoś na popijawie i mam gastrofazę ;D

carie - 2010-10-27, 15:05

Ja kocham każdego rodzaju pieczywo :) Nie mogłabym być np. na diecie, która wyklucza z menu jedzenie pieczywa. A wyklucza to każda dieta więc na żadnej nie jestem :P
monija - 2010-10-27, 19:09

Ja sobie ostatnio kupiłam ciemne pieczywo z dużą ilości takich całych ziaren różnych. OMG jakie to pyszne! Czemu wcześniej nie chciałam takich kupować?;o
adorable - 2011-02-08, 23:44

Bardzo lubię każde pieczywo, ale staram się ograniczać białe do minimum, więc najczęściej jem ciemny chleb/ciemne bułeczki. Niestety, drożdżówki i słodkie bułeczki uwielbiam, ale jadam je najrzadziej jak tylko mogę. ;) Bułeczki w sumie mogą być z wszystkim, aby nie był to budyń. ;p
sró - 2011-09-21, 06:29

kompletnie przejadł mi się ten najzwyklejszy chleb.
jeszcze z rana jak taki świeży chrupiący to ok, ale ten potem, czy ten krojony to już nie.
lubię pszenno-żytnie albo same żytnie (chyba dobrze nazywam).

no i uwielbiam bułki z pestkami dyni ^ ^

rudeez - 2011-09-21, 18:01

sró napisał/a:
no i uwielbiam bułki z pestkami dyni
fu, nie znoszę
monija - 2011-09-30, 00:00

hmm jeszcze odnośnie pieczywa to staram się wybierać takie które jest całkowicie z mąki orkiszowej albo żytniej, niestety baaaardzo ciężko takie dostać, zazwyczaj mają domieszki mąki pszennej :|
misia84 - 2011-10-19, 21:09

Kupuję teraz chleb alpejski, bardzo smaczny. Jest to mieszanka kilkunastu ziaren, z siemię lnianym, koprem, kolendrą, otrębami pszennymi. Oczywiście pieczywo ciemne.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group